Előző
  • BTSA nyomda - nyomda, ctp lemezkészítés, szórólap, plakát
  • BTSA nyomda - nyomda, ctp lemezkészítés, szórólap, plakát
Következő
nyodma - füzet és naptárrendelés nyomda - ajánlatkérés nyomda - anyagfeltöltés nyomda - nyomdashop

Anyagleadás


Tisztelt Partnerünk!

A minőségi nyomdai termékek kigyártásához nélkülözhetetlen a kapott digitális állományok megfelelő előkészítése. Ezen az oldalon ismertetjük az általános anyagleadási paramétereinket, segítséget nyújtunk az anyagok megfelelő előkészítéséhez és ellenőrzéshez.

Fájlformátum/adathordozók:
Elsődlegesen nyomdakész (vágójelekkel ellátott) CMYK Composite PDF-et,
PS Level 2!!! (fontkészlet egyeztetése után) A zárt állományok (PDF, PS) tartalmáért a felelősség a megrendelőt terheli, ezért kérjük, az anyag átadása előtt körültekintően ellenőrizzék azokat!
QuarkXpress 4-5-6 (fontok, képek és egyéb elemek a továbbiak szerint egyeztetett könyvtárszerkezetben, QuarkXpress collect for output)
llustrator 9-10-CS4
Indesign-CS4 (fontok, képek és egyéb elemek a továbbiak szerint egyeztetett könyvtárszerkezetben, File package)
Az ettől eltérő verziójú vagy más programban készült (Corel, Freehand, Word, stb.) nyitott állományok esetén a gépóradíj kétszeresét számoljuk fel!
A nyitott Mac-es állományok esetén az utólag küldött fontokat csak tömörített formában tudjuk elfogadni.
Nyitott állományok és javítandó PDF fájlok leadásánál minden esetben gép-óradíjat számolunk fel, melynek díja: 5.000 Ft/óra + 20% ÁFA
Tiff, PSD, jpg fájlokat is tudunk fogadni és felhasználni, FTP-n, CD-n, DVD-n, USB eszközön keresztül.

A levilágítandó dokumentumokra vonatkozó követelmények, képállomány követelmények
CYMK TIFF
CYMK EPS (PHOTOSHOP EPS tömörítés nélkül!), binary. 8-bit preview
Grayscale TIFF (8 bites) mind 300 dpi (120 dpcm) felbontással
Vektoros EPS
A színes képek CYMK színcsatornásak legyenek (RGB elemeket, ill. ICC profilokat nem tartalmazhat !)
Minden más képformátum kerülendő - 5 files EPS (DCS 1), 1 files EPS (DCS 2), A tömörített képeket kerüljük.
Raszteres (bitmap) EPS mentéseknél a PAGE SETUP / SCREEN alatt PRINTER DEFAULT -ot kérjük beállítani.
Ha a képeket maszkoltuk, (CLIPPING PATH) a beállítás FLATNESS = 1 DEVICE PIXEL
Az oldalakban duotone vagy tritone képek alkalmazását kérjük jelezni a feldolgozás előtt.
Vektoros EPS file-ok esetén (FreeHand, Illustrator EPS-ek, CorelDraw /WMF EPS) kérjük a szövegeket görbévé alakítani.
Nagy homogén felületek esetén maximum 2 színt alkalmazzunk 15-15% telítettséggel. Homogén fekete felület esetén a 100% fekete alá 60% ciánt állítson be. Ezzel a nyomtatás során jól fedő fekete felületet kapunk.
CtP-re történő levilágítás esetén az összes oldalt, hirdetést digitális formátumban kérjük átadni, redigitalizálást nem vállalunk. Amennyiben ez nem megoldható, a teljes anyagot filmre világítjuk.

Printer beállítások PS íráshoz
A PS írásnál kompozitos vagy szeparált feldolgozás lehetséges. Egy munkán belül kerülendo e két mentési formátum keverése!
A Quarkban ill. InDesign-ban készített dokumentumokban az oldal mérete legyen azonos a vágott mérettel. A kifutó 5 - 5 mm legyen, és kérjük a dokumentumra a vágójeleket is (nem kézi!!!) feltenni.
A mentés történhet fürtben, a könyv és egyéb nagyobb terjedelmu kiadvány tartalmazza a vákát oldalakat, vagy ha nem, kérjük jelezzék! Ezzel megkönnyítik a kilövések gördülékenyebb elkészítését. Lehetőleg álló pozícióban történjen a mentés.
A mentés mindenképpen oldalanként (single page) történjen, az oldalpárban történő mentéseket nem tudjuk elfogadni még gépóra ellenében sem.
Az anyagszélesség legyen a dokumentum méret + 30 mm, magasság: automatic, pos: center horizontal, regisztrációs jelek középen, bleed 5 mm, ofszet 12 pont.
2400 dpi, 150 lpi, Binary, Ps level 2!!!
File-ba irányítani a nyomtatást
Mac OS 9-en A FONT INCLUSION lehetőséget kérjük ALL - ra állítani!

PDF mentés
A PDF mentésnél a PRESS OPTIMIZED beállítást kell használni, csak a Settings/Job Options/General ablakban az Optimize For Fast Web View ne legyen kijelölve! (GMN-PEST joboption)
Szeparált PS esetén kérjük ellenőrizni, hogy a driver valóban megírta a reparációs információkat. (page number 1C, 2M, 3Y, 4B)
Preferáljuk a kompozitos mentést, mivel ez kisebb file-méretet eredményez, és az ellenőrzést is megkönnyíti. A ledott állományokból kilövés készítés esetén minden esetben színes printet adunk (forgató) az imprimálás megkönnyítése céljából. Amennyiben ezt nem kérik, az elkészült anyagért semmilyen felelősséget nem vállallunk!
A mentés mindenképpen oldalanként (single page) történjen, az oldalpárban történő mentéseket nem tudjuk elfogadni még gépóra ellenében sem
Direkt színt tartalmazó munkák esetén csak PANTONE C, CV, CVC színeket fogadunk el, ellenkezo esetben a helyes színrebontásért felelősséget még akkor sem vállalunk, ha előre tájékoztatnak bennünket!
Az ICC profilokat tartalmazó állományok helyes színrebontásáért semmilyen felelősséget nem vállalunk.
Tömörített állomány (zip, sea, sit, stb) önkicsomagoló formátumú lehet.
A megrendelő által átadott adathordozóknak tartalmaznia kell a file-ok listáját és a kiadvány forgatókönyvét. Vonalkapcsolat esetén elegendő ugyanezt e - mailben megadni.
Az átadott adathordozó csak a kiadványban szereplő anyag végleges változata lehet. Javítások, háttérmentések nélkül. Nem tartalmazhat fel nem használt, vagy nem végleges állapotú képeket és mentéseket. Az ezekből adódó problémákért nem vállalunk felelősséget. 1 db biztonsági mentést (végső állapotnál) elfogadunk.

Kilövések
Kilövéseket bármilyen géptípusra és méretre tudunk készíteni, megfelelő információk átadása esetén. (papírméret, géptípus, oldalméret, stb...)
Egy munkán belül eltérő oldalméretek ne szerepeljenek (kilövésben nem feldolgozható)!
Egy munkán belül vagy csak kompozitos vagy csak szeparált PS file-okat használhatunk fel (PDF estén csak composit lehetséges!!!).

Képek
CMYK, 300 DPI, lehetőleg JPG tömörítés nélkül.

Fontok:
Az állományban lévő összes font legyen beágyazott, vagy legörbézett.

Szöveg:
A tartalmi és nyelvtani hibákért, korrektúrázás, jóváhagyás után nem áll módunkban felelősséget vállalni.

Színek:
Kérjük, csak a ténylegesen nyomásra kerülő színek legyenek az anyagban, direkt színek alkalmazásakor kizárólag csakis a megfelelő elemek (objektumok, fontok, képek...) legyenek direkt színben megadva, (melyek, a megrendelésben is direkt színként szerepelnek.)
A felesleges direkt színeket kérjük CMYK-színrendszerbe átalakítani.
UV-lakk, effektlakk illetve stancforma használata esetén, kérjük ezeket a rétegeket direkt színként (külön színkivonaton) megadni.

Oldalak:
Az oldalakat értelmezett vágójelekkel (nem rajzolt, hanem a Pdf v. Ps íráskor generált) kérjük ellátni.
Több oldalas anyagok, prospektusok, könyvek leadásakor a belíveket és a borítót egy fájlban oldalanként kérjük elmenteni. Ha a kiadvány üres oldalt tartalmaz, az a leadott állományban is a megfelelő helyen szerepeljen.
Ragasztó kötött könyv esetén a borítót és belívet külön kérjük.
Belívet oldalanként, a borító oldalait (B4-B1 borító külső oldal, B2–B3 belső oldal) oldalpárban a gerinc és az esetleges nyitó bígelés méretét a borító oldalpár méretébe bele kell számolni!
Írkafűzés esetén az oldalak számának 4-gyel oszthatónak kell lennie.

Méretek:
A megrendelésben meghatározott méret szerint kérjük a leadott állományok méretezését.
Kifutó esetén + 3-3 mm-es ráhagyást kérünk.

Mellékletek:
Segítségünkre lehet, ha forgatókönyvet, nyomat-, bígelés-, perforálás-, hajtásmintát, vagy strukúturális tervet, illetve látványtervet kapunk, az ellenőrzés miatt, különböző megjelenési hibák elkerüléséhez és bonyolultabb munkák megértésének, kivitelezésének érdekében.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

nyomdai partnerek